Partenerii proiectului au realizat procesul de identificare a nevoilor in perioada de elaborare a proiectului. Acest proces a fost realizat prin colectarea acestor nevoi din partea potentialilor beneficiari si a fost corelat cu indicatorii prevazuti in Apelul de finantare. Cu referire la acest grup tinta, s-a propus ca:
1. Mediul de resedinta: rural in Sânpetru de Câmpie.
2. Procesul de selectie a beneficiarilor sa fie realizat de catre PP in cadrul activitati de servicii socio-medicale pe baza unei metodologii de selectie unitara pentru proiect. Descrierea metodologiei se regaseste in activitatea de servicii socio-medicale.
3. Criteriile de selectie a beneficiarilor, care vor fi completate in Ancheta sociala si in formularele de inscriere:
Criteriu 1 de selectie – persoanele potentiale beneficiare sa poata demonstra ca locuiesc in zonele vizate de proiect (prin documente de identitate sau declarații pe proprie raspundere).
Criteriul 2 de selectie – pentru familiile si persoanele potentiale beneficiare sa se poata identifica diferitele forme de vulnerabilitate prin analiza de documente oficiale doveditoare, declaratii pe proprie raspundere, verificarea la fata locului a gospodariilor si situatiilor specifice de catre membri echipei de proiect).
Criteriul 3 de selectie – in aceasta etapa initiala, se refera si la selectia persoanelor de etnie roma. Urmarirea acestui criteriu va consta in faptul ca aceste persoane beneficiare sa isi asume aceasta etnie (prin declaratie pe proprie raspundere). In cadrul proiectului, va fi inclus un numar de 40 de familii (120 de persoane de etnie roma).
4. Model integrat de implementare – Este nevoie de identificarea unui model de lucru integrat cu beneficiarii, in sensul in care fiecare beneficiar sa primeasca sprijin din cel putin doua domenii din cele propuse in proiect: servicii socio-medicale, educaţie, locuire, ocupare.
5. PIP – urmatoarea etapa a procesului de selectie, va consta in elaborarea planului de intervenţie personalizat (PIP). Aceasta metoda de lucru realizata de echipa de proiect va implica in mod direct beneficiarii proiectului atat in identificarea nevoilor, alegerea prioritatilor de acţiuni de dezvoltare, realizarea actiunilor de dezvoltare in domeniile servicii socio-medicale, educaţie, locuire, ocupare, monitorizarea continua, centralizarea si analizarea continua a datelor, renegocierea acestor acţiuni, finalizarea procesului, asigurarea sustenabilitatii procesului.
6. Minim 2 servicii – Toate persoanele beneficiare vor primi minim 2 servicii din cele prevazute in proiect in domeniile servicii socio-medicale, educaţie, locuire, ocupare.
7. Primul serviciu – sa fie acordat de catre PP in cadrul domeniului servicii socio-medicale.
8. Al doilea Serviciu – in funcţie de nevoile identificate in perioada de elaborare a proiectului si in funcţie de procesul de dezvoltare acestora prin metoda de lucru PIP, benefiicarii vor primi servicii din cel putin unul din domeniile educaţie, locuire, ocupare.
In urma procesului de identificare a nevoilor, realizat in faza de elaborare a proiectului, grupul tinta propus este format din familiile sau persoanele din GT din localitatea Sânpetru de Câmpie, judetul Mures. Grupul tinta provine din mediul rural din localitate si este urmatorul:
• 150 de familii vulnerabile care insumeaza 450 de persoane din care (110 familii vulnerabile care sunt formate din 330 de persoane vulnerabile si 40 de familii vulnerabile de etnie roma care sunt formate din 120 de persoane vulnerabile).
Alocarea serviciilor pentru cele 450 de persoane din GT corelata cu domeniile vizate in proiect este urmatoarea: